Cesc

De gok van Quincy Promes lijkt goed uit te pakken

Het is altijd lastig om spelers te volgen die actief zijn in competities die in Nederland niet worden uitgezonden. Quincy Promes is zo’n speler. Er is immers niet één (betaal)zender in Nederland die beelden uit de Russische competitie laat zien. Naast die anderhalve minuut van een zichzelf filmende Promes op Vimeo en die twee zo dramatisch verlopen wedstrijden in Oranje heeft de gemiddelde voetballiefhebber weinig bewegende beelden van Promes gezien tijdens dit seizoen. Hoe vergaat het Quincy Promes op het veld tijdens zijn tweede seizoen bij Spartak Moskou? Is hij al bijna klaar voor een stap hogerop?

Wie denkt dat er in Rusland niet verzorgd gevoetbald wordt komt bedrogen uit. De eerste drie wedstrijden van het seizoen speelde Spartak Moskou in een haast Nederlandse 4-3-3 met buitenspelers. In balbezit probeerde de ploeg door middel van een verzorgde opbouw tot kansen te komen. Daarbij zijn ze niet bang om de bal lang in de ploeg te houden, zoals in deze gif te zien is. In dit systeem staat Promes rechts- of linksbuiten. Hij start altijd op rechts, maar staat ook wel eens een periode op links. Deze positie lijkt nog het meest op hoe Promes in Nederland bij Twente speelde, al vult hij het niet in als een klassieke Nederlandse buitenspeler. Wat je hem veel vaker ziet doen is om naar binnen te trekken en tussen de linies aan de bal te komen om vanaf daar te proberen met een pass of een dribbel gevaarlijk te worden. Op die manier is hij vaak betrokken bij gevaarlijke momenten van zijn ploeg. Als Spartak de bal in dit systeem niet heeft verandert de formatie in een 4-5-1/4-4-1-1.

OpbouwSpartakGrote433-2
In de opbouw kiest Spartak voor een 4-3-3 met buitenspelers

Als buitenspeler komen zijn snelheid en doelgerichtheid het best tot uiting, zoals te zien is aan zijn laatste competitiegoal tegen Rostov. Tijdens vier van de negen wedstrijden speelde Promes niet als buitenspeler; dat was ook als Spartak in een ander systeem speelde dan 4-3-3. Twee keer werd er afgetrapt in een 3-5-2, dan circelde de geboren Amsterdammer als tweede spits om de Armeniër Yura Movisjan heen. Omdat de vleugels wat minder bezet zijn in deze formatie wordt er meer door het midden gevoetbald. Uit Promes’ tijd bij Go Ahead weten we dat hij zich in het centrum achter een spits ook wel prettig voelt. Verder werd er nog twee wedstrijden in een 4-4-2 ruit gespeeld. Dit is ongetwijfeld Promes’ minst geliefde positie, omdat hij zich in dit geval het verst van de goal van de tegenstander bevindt in balbezit. Het grappige is dat hij tijdens één van de twee wedstrijden als rechtshalf wel een brace liet noteren: twee afstandsknallen. Zowel de 3-5-2 als de 4-4-2 ruit werden maar twee wedstrijden gebruikt.

Welk systeem er dus ook wordt gespeeld, Promes is basisspeler. Hij miste in de jaargang 2015/16 nog maar twee minuten in de Russische competitie. Ook vorig seizoen was hij, onder een andere trainer, onbetwist basisspeler. In een interview met VI beschreef hij al eens het verschil in faciliteiten en vooral kwaliteit tussen Nederland en Rusland. De meeste clubs in de competitie worden rechtstreeks geïnjecteerd door een rijke voorzitter of een olieconcern. In het geval van Spartak is dat Leonid Fedun. Meer geld betekent ook hogere salarissen en dus betere spelers. Dat de Russische competitie een treetje hoger is dan de Eredivisie moge daarom duidelijk zijn; qua coëfficiënten is het inmiddels de zevende competitie van Europa. Ook uit de laatste onderlinge ontmoetingen van Nederlandse en Russische clubs blijkt dat de Russische Premier League de Eredivisie inmiddels ver voorbij is.

Promes’ transfer naar Spartak in 2014 is wel nogal atypisch te noemen. Vanwege de goede salarissen en de regel dat je altijd minstens vier Russen moet opstellen blijven de beste Russen vrijwel altijd in eigen land spelen. Russische teams kopen vaak gearriveerde spelers om de overige zeven plekken in te vullen. Het is daarom een competitie met een relatief hoge gemiddelde leeftijd en bijna het tegenovergestelde van opleidingscompetitie Eredivisie. Een jong buitenlands talent kopen en proberen die later voor meer geld weer te verkopen is niet iets wat Russische clubs vaak doen. Het is echter wel Promes’ doel om via Rusland een transfer te maken naar een andere competitie. In het eerder genoemde interview met VI gaf hij ook al aan Spartak ‘niet zijn eindstation te zien.’ Het recente verleden laat ook zien dat als je goed genoeg voetbalt, je ook via de Russische competitie een transfer naar een Europese topcompetitie kan verdienen.

Daar waar we het in Nederland vooral over het uitgelekte ‘money blowen’-filmpje hadden, zou het eigenlijk wat vaker over de voetballer Quincy Promes moeten gaan. Die staat inmiddels op 18 goals in 37 wedstrijden in Rusland, en werd al twee keer Speler van de Maand. Met zijn goede spel laat hij zien dat een keuze voor Rusland tegenwoordig niet meer per se alleen een financiële is. Hoewel het een ongebruikelijke keuze is om als jong niet-Russisch talent in de Premjer League te gaan voetballen, lijkt het erop dat deze keuze voor hem goed uit gaat pakken. Mits hij zijn goede sportieve prestaties doortrekt is het een kwestie van tijd voordat we Promes wel gewoon via FOX of Sport1 kunnen bekijken in één van de beste competities van Europa.

Over 
Erik Elias (24) is oprichter van cesc.nl. Behalve met afstuderen verder vooral bezig met Between the Posts, een Engelstalige website over voetbaltactiek. Ook maakt hij met twee vrienden een voetbalpodcast. Heb je een vraag of opmerking over een artikel, of gewoon zin om over het spelletje te praten? Stuur een berichtje op Twitter! Je kan ook een mailtje sturen naar info@cesc.nl