Cesc

De eerste grootverdiener van China: Darío Conca

China is het nieuwe beloofde land voor voetballers. President Xi Jinping wil dat zijn land een voetbalgrootmacht wordt en dat mag wat kosten. De eerste die hiervan profiteerde was in 2011 een relatief onbekende Argentijnse spelmaker. Zonder dat iemand buiten Zuid-Amerika van hem gehoord had werd hij van de ene op de andere dag één van de bestbetaalde spelers ter wereld. Maak kennis met de eerste geluksvogel die een zak geld ophaalde in de Chinese voetbalwereld: Darío Conca.

De aanvallende middenvelder had in 2010 zijn club Fluminense aan de Braziliaanse titel geholpen met 9 goals en maar liefst 19 assists. Hij werd door zijn goede prestaties uitgeroepen tot Prêmio Craque (Beste Speler) van de Braziliaanse competitie en dan lonkt Europa al gauw. Conca verlengde echter, ondanks aanbiedingen van clubs als Sevilla en Palermo, zijn contract bij Fluminense met vijf jaar.

Dat hij zes maanden later toch naar Guangzhou Evergrande verkaste had met geld te maken. In juni 2011 schuiven de Chinezen hem een contract ter waarde van 10.4 miljoen dollar per jaar onder zijn neus. Conca, op dat moment 28 jaar oud, weet niet hoe snel hij moet tekenen. Hij komt in één keer binnen in de top-5 van best verdienende spelers ter wereld en moet alleen spelers als Fernando Torres, Yaya Touré, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor zich houden. Later zou hij over zijn contract zeggen: ‘Ik had nog nooit zoveel nullen bij elkaar gezien’.

schermafbeelding-2017-01-28-om-22-30-56
Conca in dienst van Guangzhou in 2012

China’s Chelsea
Begin 2010 werd zijn nieuwe werkgever, toen nog actief op het één-na-hoogste niveau onder de naam Guangzhou Football Club, overgenomen door de vastgoedmaatschappij Evergrande Real Estate Group. Die lieten er geen gras over groeien. Binnen twee weken trokken ze, als tweededivisieclub, de aanvoerder van de nationale ploeg aan: Zheng Zhi.

Sinds de overname op 28 februari 2010 werd er in totaal al voor ongeveer 185 miljoen euro aan nieuwe spelers uitgegeven, onder meer aan Jackson Martínez (42 miljoen euro) en Paulinho (14 miljoen). De laatste drie coaches van de club waren wereldkampioenen Luiz Felipe Scolari, Fabio Cannavaro en Marcello Lippi. De Aziatische voetbalbond AFC heeft in tegenstelling tot de UEFA geen vorm van Financial Fair Play en daardoor kan je als vermogende clubeigenaar zoveel geld in een club stoppen als je wil.

Nu President Xi Jinping het verbeteren van voetbal tot overheidsbeleid heeft uitgeroepen smijten alle clubs met geld, maar begin 2010 was dit nog een relatief nieuw fenomeen. Guanghzou Evergrande was de pionier en daardoor ook erg succesvol: vanaf 2011 werd zes keer op rij het Chinese kampioenschap gewonnen en in 2013 en 2015 won de club de Aziatische variant van de Champions League.

Conca speelde van juni 2011 tot januari 2014 voor Guangzhou en was tijdens veel van de behaalde successen een belangrijke pion. Ondanks dat hij als voetballer niet in de buurt kwam van eerder genoemde spelers als Touré, Messi en Ronaldo was hij natuurlijk wel veel te goed voor de Chinese competitie. Mede omdat hij alle vrije trappen en penalty’s mocht nemen kwam hij in 99 wedstrijden voor Guangzhou Evergrande tot de vrije aardige totalen van 54 goals en 38 assists.

Dieptepunten
Tijdens zijn verblijf van 2.5 jaar (of voor cynici: 25 miljoen) waren er ook de nodige dieptepunten. Op 3 mei 2012 uitte Conca op Weibo (de Chinese versie van Twitter) kritiek op het wisselbeleid van zijn coach Lee Jang-Soo. Openbare kritiek op de baas is in China not done en de 1 meter 69 lange Argentijn kreeg hier dan ook een schorsing van 9 wedstrijden voor, die overigens weer opgeheven werd op het moment dat de Koreaanse coach vervangen werd door Italiaan Marcello Lippi.

Kort na dit incident diende hij echter wel een officieel transferverzoek. Conca gaf als reden dat hij heimwee naar Zuid-Amerika heeft en dat hij ook wel een keer in beeld wil komen bij de Argentijnse nationale ploeg. De clubleiding weet hem te overtuigen om nog een jaar te blijven, maar in januari 2014 keert hij dan toch terug naar zijn oude liefde Fluminense. Zijn laatste wedstrijd voor Guanghzou is de kleine finale op het WK voor clubteams van 2013, een wedstrijd die met 2-3 verloren gaat tegen Atlético Mineiro, waar Ronaldinho een rode kaart pakt.

Conca in actie op het WK voor clubteams, 2013
Conca in actie op het WK voor clubteams, 2013

Jojo
De carrière van Conca is te vergelijken met een jojo; hij gaat van Brazilië naar China, weer terug, en dan weer terug. Na een prima tweede periode bij Fluminense komt er in januari 2015 weer een Chinese club langs met een zak geld. Weer kan Conca geen nee zeggen, en met een mooie 7.5 miljoen per jaar is hij anno 2017 nog steeds nummer 12 op de lijst van best verdienende spelers in China, dit keer in dienst van Shanghai SIPG.

Op dit moment herstelt Conca van een afgescheurde kruisband. Om beter te kunnen revalideren (en omdat SIPG voor zijn positie ook Oscar van Chelsea kocht) liet de Argentijn zich verhuren aan Flamengo, uitgerekend de aartsrivaal van Fluminense. Het is derhalve de vraag of hij ooit nog in actie komt in de Chinese Super League. Wat vast staat is dat Conca, hoe groot de Chinese competitie ook wordt, de geschiedenisboeken in gaat als de eerste Zuid-Amerikaan in Chinese dienst die zo rijk werd dat hij de nullen op zijn rekening niet meer kon tellen.

Over 
Erik Elias (24) is oprichter van cesc.nl. Behalve met afstuderen verder vooral bezig met Between the Posts, een Engelstalige website over voetbaltactiek. Ook maakt hij met twee vrienden een voetbalpodcast. Heb je een vraag of opmerking over een artikel, of gewoon zin om over het spelletje te praten? Stuur een berichtje op Twitter! Je kan ook een mailtje sturen naar info@cesc.nl