Cesc

Wat Raymond Verheijen (volgens mij) bedoelde met zijn tweet over Nouri

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen plaatste vrijdagmiddag de volgende tweet:

Dit leverde een hoop verontwaardiging op. Er kwamen meer dan 100 reacties op zijn tweet, waarvan het overgrote deel negatief. Journalist en Ajax-fan Menno Pot verwoordde de communis opinio in een blog waarin hij stelde dat Verheijen er inhoudelijk naast zit. Hij noemde het handelen van Verheijen onder meer ‘pure eigenpijperij’ en zette hem weg als een ‘belabberd exemplaar’.

Er waren meer mensen op Twitter die ongeveer dezelfde mening hadden. Verheijen is volgens de reageerders een narcistische aandachttrekker die zijn eigen methodes probeerde te promoten over de rug van Nouri, Keizer en Ajax. (1) (2) (3) (4).

Volgens mij is de tweet van Verheijen echter helemaal niet bedoeld om de technische staf van Ajax een verwijt te maken en/of zijn eigen trainingsmethodes te promoten, maar is er iets heel anders aan de hand.

Kritiek op voetbaljournalistiek
Ik denk dat de tweet van vrijdagmiddag bedoeld is als kritiek op de voetbaljournalistiek in Nederland. Als je goed leest staat er in Verheijens tweet namelijk niet dat Ajax onder leiding van Keizer te hard heeft getraind of dat Nouri vanwege de ramadan trainingen had moeten overslaan. Verheijen vraagt zich alleen af of Freek Jansen (de Ajax-watcher van Voetbal International) überhaupt dit soort vragen heeft gesteld aan Ajax-trainer Marcel Keizer.

Dat is iets fundamenteel anders dan zeggen dat Keizer in de fout is gegaan met zijn trainingsmethodes of dat de medische staf van Ajax een fout zou hebben begaan. Verheijen had er in het verleden geen moeite mee om door trainers gemaakte fouten te benoemen op Twitter, sterker nog: dat is zijn handelsmerk geworden. Natuurlijk is dit een extreme situatie waarbij de uitkomst voor de speler in kwestie velen malen erger is dan bij een willekeurige spierblessure. Toch denk ik dat als Verheijen echt expliciet kritiek op Keizer had gehad, hij dat ook getweet had. Zijn tweet van vrijdagmiddag is echter geen opsomming van kritiek aan het adres van een trainer, maar een open vraag aan het adres van een journalist.

In mijn interpretatie moet je deze tweet dus niet lezen als kritiek op Ajax, maar op de journalist Freek Jansen. En als die aanname van mijn kant correct is, moet je de uitspraken ook bekijken in het kader van Verheijens al langer bestaande kritiek op de voetbaljournalistiek in Nederland.

In zijn vorig jaar verschenen boek Hoe Simpel Wil Je Het Hebben? legt hij uit waarom hij vindt dat er een belangrijke controlerende rol weg is gelegd voor journalisten: ‘Ik wil dat de media op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, zodat ze situaties beter kunnen inschatten en betere vragen kunnen stellen aan trainers. Dat dwingt trainers om inhoudelijk betere antwoorden te geven, waardoor ze hun lat hoger moeten gaan leggen bij zichzelf.’

Trainers zijn als gevolg van de ontbrekende kennis bij journalisten langdurig weggekomen met in Verheijens ogen slechte trainingsmethodes die veel blessures opleveren. Dat er de laatste jaren (mede door zijn eigen werk) meer en meer journalisten vragen durven te stellen bij blessures in de Eredivisie noemt hij in het boek ‘bemoedigend’.

En zelfs als journalisten die kennis over blessures wel in huis hebben, kunnen ze niet altijd tot kritische bevraging overgaan. In dit item van RTV Rijnmond beschrijft Verheijen zijn andere twee grote problemen met de voetbaljournalistiek (vanaf 3:20).

1. Journalisten gedragen zich als supporters die het schitterend vinden om met spelers en trainers te praten en zijn dus niet kritisch, maar juist een vriendje van de trainer.
2. Journalisten die wel kritisch zijn kunnen hun kritiek niet altijd opschrijven omdat ze dan geen toegang meer krijgen tot spelers en trainers. Als je langdurig kritisch over een speler, trainer of club schrijft maak je kans op een boycot. (Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2015 Martijn Krabbendam van Voetbal International, die niet meer mocht praten met spelers en stafleden van Feyenoord.)
schermafbeelding-2017-07-29-om-09-32-24

Maar waarom verwoordt hij dit zo hard via Twitter?
Verheijens missie is het opleiden van betere trainers; dit probeert hij te bereiken met zijn World Football Academy. Hij verzorgt over de hele wereld cursussen waarin hij trainers leert hoe ze hun spelers fitter kunnen maken en blessures kunnen voorkomen. Een onderdeel van die cursussen is het benoemen van fouten van de huidige generatie toptrainers, zodat de trainers van de toekomst daarvan kunnen leren. Hij noemde trainers al ‘dino’s’, ‘conditiekneuzen’ en zette het gehele Engelse voetbal weg als Jurassic Park. Waarom het op Twitter altijd zo hard moet, is omdat Verheijen op die manier denkt zijn doel eerder te bereiken. In een interview met VI (2016) zei hij daarover:

‘Twitter is een verlengstuk van de cursussen die ik overal op de wereld geef. Dat maakt mijn verhaal concreet in plaats van abstract. Het grote publiek ziet dat niet en denkt dat Verheijen gek is. Maar dat is niet belangrijk voor me. Mijn missie is om betere trainers op te leiden. […] De enige relevante vraag is vervolgens: ga je discussiëren over de boodschap of over de boodschapper? Velen laten zich verleiden om te reageren op de boodschapper.’

Verheijen doet zijn uitspraken op Twitter dus niet alleen om meer aandacht te genereren voor het falen van trainers. Hij heeft nog een bedoeling, die blijkt uit de laatste twee zinnen van dit citaat. Hij verwoordt zijn mening bewust zo hard en provocerend om zijn cursisten te onderwijzen in een theorie die hij Football Braining noemt.

Football Braining is het trainen van de hersenen van spelers zodat ze beter om kunnen gaan met oncomfortabele gedachten om zo tot een betere prestatie te komen. Nadat er een ‘overload’ op de hersenen is geplaatst, zijn ze volgens Verheijen beter in staat om met oncomfortabele situaties om te gaan. In zijn boek staat het voorbeeld van een partijspel waarbij rood tegen blauw speelt. Een trainer geeft een uitbal aan de rode partij, terwijl deze bal eigenlijk voor blauw is. Richt de speler van de blauwe partij zich op de scheidsrechter of gaat hij door met zijn taak uitvoeren? Dat is Football Braining: het trainen van het negeren van negatieve gedachten en je richten op je taak in het veld.

Die ‘overload’ plaatsen is precies wat Verheijen op Twitter ook doet. Opnieuw uit zijn boek Hoe Simpel Wil Je Het Hebben: ‘Twitter is eigenlijk net een soort studie psychologie. Je krijgt steeds meer inzicht in stimulus-response patronen. Op een gegeven moment weet je van tevoren al welke reacties er gaan komen op een bepaalde tweet. Mensen die het met mij eens zijn, reageren meestal op de boodschap; mensen die het met mij oneens zijn, beginnen vaak over de boodschapper. Toen ik mij dat realiseerde, ben ik Twitter ook gaan gebruiken als informatiebron binnen de ontwikkeling van het Football Braining-concept.’ Uit een later hoofdstuk: ‘Twitter is een geschikt medium om te experimenteren met het plaatsen van overload op de hersenen van mensen.’

De tweet van vrijdagmiddag lijkt alles bij elkaar genomen dus een klassieke Verheijen-tweet te zijn. Hij vindt dat de voetbaljournalistiek als controlerend orgaan van trainers en clubs niet functioneert. Hij verpakt zijn mening in een controversieel jasje (in dit geval extreem controversieel) om enerzijds extra aandacht te genereren voor de boodschap en anderzijds iedereen die heeft gereageerd op de boodschapper Verheijen als cursusmateriaal te gebruiken.

Ik heb Verheijen vrijdagavond via Twitter gevraagd of mijn aanname klopt. Voorlopig heeft hij nog op helemaal niemand gereageerd, dus ook niet op mij.

Verheijen is niet heilig
In deze context is de tweet van Verheijen wellicht beter te begrijpen. Dit maakt hem geen heilige. Ook als mijn aanname klopt blijft het in mijn ogen ongenuanceerd om de situatie van Nouri te gebruiken om je kritiek op de Nederlandse voetbaljournalistiek te ventileren. Ik vind het net als Verheijen relevant dat een journalist over voldoende kennis beschikt om een trainer kritisch te kunnen interviewen. Om echter twee weken na het incident in Zillertal al de vinger op de zere plek te leggen, en dan ook nog in het openbaar, gaat in mijn ogen te ver en had best even kunnen wachten. Zeker als je dit ook nog eens doet om een bepaalde theorie te willen staven aan de praktijk. Je kan je afvragen of het sowieso geen grootheidswaanzin is om Twitter als je eigen laboratorium te beschouwen om een theoretisch concept te testen op willekeurige voetballiefhebbers.

Waarom heb ik dit stuk dan geschreven? Niet om Raymond Verheijen te verdedigen (hij lijkt me ook niet iemand die dat nodig heeft), maar om te proberen zijn tweet over Nouri te verklaren. Ik hoop dat het mensen wat andere inzichten heeft opgeleverd dan dat Verheijen alleen maar een slecht mens is, of dat hij ten koste van Nouri zijn eigen trainingsmethodes zou willen promoten. Die mening was gister nogal dominant op Twitter en ik denk niet dat dat helemaal terecht is.

Disclaimer
Mijn medische kennis is nog beperkter dan die van de gemiddelde sportjournalist waar Verheijen over klaagt, en ik zou me derhalve dus helemaal niet inhoudelijk uit kunnen spreken over de zaken die Verheijen noemt in zijn tweet. De crux is dus in mijn ogen dat dat ook helemaal niet hoeft, omdat Verheijen daar (in mijn interpretatie) niet over praat.

Ik heb overigens voor het eerst gekozen voor de ik-vorm in een artikel op deze site omdat dit een subjectief stuk is, gebaseerd op mijn aanname dat Verheijens tweet over de voetbaljournalistiek gaat. Het is ook voor het eerst een artikel met het label ‘Opinie’. Ik ben erg benieuwd hoe dit verder afloopt en hou het dus ook in de gaten. Als er iets nieuws over te schrijven is, komt er een vervolgstuk.

Update 29 juli 17:30
Verheijen heeft inmiddels via Twitter gereageerd dat de strekking van dit verhaal klopt en dat hij het inderdaad over de voetbaljournalistiek had en niet over Ajax.

Alle afbeeldingen op cesc.nl zijn afkomstig van YouTube. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de kanalen van World Football Academy en Radar.

Over 
Erik Elias (24) is oprichter van cesc.nl. Behalve met afstuderen verder vooral bezig met Between the Posts, een Engelstalige website over voetbaltactiek. Ook maakt hij met twee vrienden een voetbalpodcast. Heb je een vraag of opmerking over een artikel, of gewoon zin om over het spelletje te praten? Stuur een berichtje op Twitter! Je kan ook een mailtje sturen naar info@cesc.nl